10171835_769880749703731_2835187132036324150_n

Aby jste se nemuseli rozčilovat pokaždé, když vlezete do supermarketu a v oddělení pekárny vidíte u každého produktu štítek s nápisem “připraveno ze zmrazeného polotovaru”, jsem pro vás připravila velmi jednoduchý recept na opravdu křupavé a přitom lehké a nadýchané pečivo. Tvar už je na vás, těsto je tvárné, takže si můžete zaplést klidně housky, obyčejné rohlíky nebo větší pecen chleba. Také záleží jen na vašem rozhodnutí, jestli do těsta dáte semínka (lněná, slunečnicová, dýňová…) nebo třeba koření či ořechy.

A pokud na pečení pečiva nemáte v týdnu čas, zkuste to alespoň o víkendu, takhle nadýchané zdravé pečivo určitě oceníte nejen vy, ale i vaše rodina či přátelé. Vydrží měkké do druhého až třetího dne.

Suroviny:
300g celozrnné mouky
50g žitné mouky
150g hladké mouky
1/4 kostky droždí
400ml vody
1/2 lžičky fenyklu
1/2 lžičky kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
2 lžíce oleje
1ks vejce (na potření)
– semínka, ořechy

Postup pro domácí pekárnu:
Do pekárny dáme suroviny v tomto pořadí: voda, olej, sůl do rohu, všechny druhy mouky a mezi ně chlebové koření. V mouce udělám důlek, přidáme cukr a rozdrobíme kvasnice. Zapneme program těsto.

Je nutné těsto sledovat a popřípadě přisypávat žitnou chlebovou mouku. Semínka či ořechy možno přidat po zvukovém signálu.

Až program skončí, necháme ještě tak půl hodinky kynout. Těsto rozpůlíme a z každé půlky vyválíme placku, kterou radýlkem rozdělíme na 8 trojúhelníků a zabalíme rohlíky nebo zapleteme houstičky. Bagetky dělám jednoduše a to, že rozkrájím těsto a jednodušše je vytvaruju na plechu na pečícím papíru. Samozřejme podsypu moukou. Celozrnné rohlíky necháme na plechu ještě tak půl hodinky kynout. Pomažeme vajíčkem a posypeme semínky. Celozrnné rohlíky pečeme na 200°C dozlatova (dle velikosti 12-24minut)

Postup bez domácí pekárny:
Vezmeme si mísu a do té vložíme všechny suroviny jako v postupu pro pekárnu s rozdílem, že si nejdříve připravíme kvásek. Vložíme droždí do menší misky a zasypeme cukrem, tyto dvě suroviny spolu reagují tak, že se rozpustí v jednolitou kašičku. Zamíchejte vidličkou a nechte na teplém místě, dokud kvásek nezačně pěnit. Poté vlijte do připravené suché směsi a vypracujte v těsto. Nechte kynout na teplém místě zhruba hodinu, poté tvarujte pečivo a nechte ještě dokynout na plechu. Poté pečte stejně jako v postupu pro pekárnu.10171835_769880749703731_2835187132036324150_n

, , , , , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *