1620629_745443738814099_150920081_n

Bezlepkové,České,Hovězí,Masové

Telecí líčka s vánočním kořením

14 Nov , 2014  

Slow braised veal cheeks with winter vegetables, red wine, cinnamon and star anise

-ENGLISH RECIPE BELOW-

Musím se s vámi podělit o tento recept, který jsem dnes vařila pro moji rodinu, byli z něj nadšení, určitě vyzkoušejte. Největší výhodou pomalého brazírování je, že si vše připravíte ráno, vložíte do trouby a pak se nemusíte celý den starat, navečer vyndáte z trouby a máte hotovo. Jediný problém je, kde sehnat líčka. Já jsem kupovala na Smíchově ve skvělé masně Sváček, kde prodávají neuvěřitelné lahůdky. Rozhodně doporučuji zajít se tam podívat!

Ingredience:
1kg telecích líček
200g mrkve
200g celeru
150g cibule
150g červené řepy
20g sádla
250ml červeného vína
300ml hovězího vývaru
badyán, skořice, sůl

Postup:

1) Maso odblaníme (jen částečně, jen nejvrchnější šlachu, zbylé části šlach uvnitř masa pomalým pečením zrosolovatí a změknou), osolíme a zprudka opečeme na rozpálenem sádle v hrnci ze všech stran.

2)Maso vyjmeme a ve stejném hrnci opečeme do hněda zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Cibuli přidáme jako poslední. Přidáme badyán (cca 3ks) a skořici (2ks celé skořice), opečeme a zalejeme červeným vínem. Necháme svařit, přidáme lžičku soli a hovězí vývar.

3)Zlehka povaříme a vložíme hovězí líčka, která by měla být z větší části ponořena v základu.

4)Zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě 3 hodiny na 160°C a 6 hodin na cca 110°C. Já osobně preferuji druhou variantu. Maso se pak dá krájet lžičkou. Já jsem jako přílohu podávala závin se šťouchaným bramborem (který najdete v pečených receptech), ale výborně se hodí i bramborová kaše či různá zeleninová pyré.

……….

I have to share with you this recipe I cooked today for my family. They loved that, you should try it! The biggest advantage of slow braising is that you prepare everything in the morning, then put it in the oven and then you don’t have to care all day. Just take it out from the oven after six hours and you’re done. The only problem is where to get veal cheeks. There is an awesome butcher in Smíchov, they have incredible stuff. I definitely recommend to go there!

Ingredients :
1 kg veal cheeks
200 grams of carrots
200 grams of celery
150 g onions
150 g beetroot
20 grams of fat
250 ml of red wine
300 ml beef stock
star anise, cinnamon , salt

Method:

1) Take the fat off the meat (not all of it, only the topmost tendon, the inside parts get soft while braising), salt and fry on both sides in hot lard in a saucepan

2) Remove the meat and fry the vegetables (cut into small cubes) in the same saucepan to brown. Add the onions at last. Add the star anise (about 3 pieces) and cinnamon ( 2 pieces of whole cinnamon sticks) and pour over red wine . Let reduce , add a teaspoon of salt and beef stock.

3 ) Gently simmer and put beef cheeks in which should be partly covered with the liquid.

4) Cover with a lid and braise in a preheated oven for 3 hours at 160 ° C and 6 hours at about 110 ° C. I personally prefer the second option. Then you can cut the meat easily with the spoon. I served as a side dish mashed potatoes rolled in a puff pastry (which you can find in recipes with baked meals) but it is excellent with mashed potatoes or various vegetable purees.

 

1620629_745443738814099_150920081_n

, , , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *