10314507_781997871825352_4350191861268463374_n

Pokud budete tento druh mořských plodů hledat v českém jazyce, najdete ji jako Břitku jedlou. Konzistence po tepelné úpravě připomíná trošku kalamáry nebo mušle svatého jakuba, ovšem trošku tužší na zkus, podobně jako slávky.

Momentálně jsem je viděla zatím jen v pražské Sapa. Zkoušejte tamější potraviny, je to hodně o náhodě, ale pokud je uvidíte, neváhejte s koupí. Kilové balení přijde na 300g a o čerstvost se nebojte. Oni si
Zde je můj naprosto jednoduchý recept, který můžete využít i na obyčejné slávky.

Suroviny:
1kg razor clams (břitky jedlé)
3 stroužky česneku
10g zázvoru
50g másla
50ml bílého vína
kůra z jednoho citronu
bylinky (já dávala olivovou trávu, citronový tymián a lískty gurmánské bazalky, které jsme si poté dávali na rozpečené toasty potřené máslem)
sůl, pepř

Postup:
Mušle dejte do dřezu a zkontrolujte, zda jsou všechny živé. Malý kousek těla vyčuhuje ven, tak se jen prstem lehce dotkněte a uvidíte, zda se hýbne – reaguje na dotyk. Poté všechny očistětě a opláchněte studenou vodou.

Hlubokou pánev rozpalte na nejvyšší možnou teplotu, z pánve by se mělo skoro až kouřit. Poté na ni dejte máslo a následně hned mušle, přidejte nasekaný česnek, zázvor, citronovou kůru a nakonec víno. Přiklopte pokličkou a nechte chvíli dusit, zhruba 2 minutky, občasně se zavřeným hrncem zatřeste. Odklopte pokličku a zkontrolujte, zda jsou všechny mušle otevřené. Přidejte nasekané bylinky, osolte, opepřete a podávejte s rozpečenými toasty, jablečným kvalitním octem s nasekanou červenou cibulkou a francouzskou majonézou a vychutnejte si je na balkoně či zahradě s představou, jako by jste právě byli ve francouzské Bretagne.

 

10314507_781997871825352_4350191861268463374_n

, ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *