1797629_783082515050221_2532427659950284185_n

Asijské,Bezlepkové,Masové,Polévky,Zdravé

Phở Ngan

14 Nov , 2014  

Kachní pho je určitě zajímavá změna pro všechny, kteří milují vietnamské polévky, ale hledají obměnu za často používané hovězí maso. Nemusíte kupovat celou kachnu speciálně pro tuto polévku, stačí křídla nebo když koupíte stehna, vykostěte je, z masa si udělejte steaky na minutku a kosti použijte pro základ do vaší polévky. Maso poté nakrájejte na tenké plátky a pojídejte s polévkou a pho nudlemi.

Pro vývar:
1 kostra vykoštěné kachny (kosti-stehna, křídla..)
1 cibule
1 lžíce soli
1 lžíce palmového cukru (případně třtinového)

Koření:
50g zázvoru
2ks badyánu
2ks celé skořice
2-3ks kardamon (celý)
2ks hřebíčku
1 lžička koriandrových semínek
1 střední (3 šalotky nebo) cibule
1 hrst sušeného kokosu na plátky
2 celé chilli sušené
2 stroužky česneku

Doplňující ingredience:
Široké placaté rýžové nudle “PHO”
Červená cibule (doporučuji nakrájet co nejtenčeji a nechat po dobu 30 minut vsáknout v misce se studenou vodou)
Jarní cibulka (pouze zelená část nasekaná na drobnější kousky)
Čerstvý koriandr
Thajská bazalka (hung que)
Vietnamské byliny (NGO gai)
Mungo výhonky

K podávaní polévky nesmí chybět:
Sriracha (chilli omáčka), rybí omáčka, čerstvý citron a chilli

Postup:

Vložte kachní kosti do většího hrnce a naplňte vodou. Přiveďte k varu a vařte cca 8 minut nebo až nečistoty a nahnědla pěna vyplavou na povrch vody. Poté vodu slejte a znovu naplňte vodou. Opakujte 2-3x. Toto je velmi důežitý krok, když mám čas, klidně sleju vodu i vícekrát. Ušetří vám pozdější sbírání zakalené pěny a nečistot během vaření vývaru. Vietnamský vývar má být vždy čirý. Dbejte i na důkladné vymytí hrnce.

Když máte kosti omyté a zbavené nešistot, zalejte kosti znovu vodou cca (4-5 litrů) a přidejte jednu oloupanou cibuli překrojenou napůl, lžíci soli a jednu lžíci palmového cukru. Poté přiveďte k varu a vařte na mírném ohni. Hrnec v žádném případě nezakrývejte, vývar může ztratit svou jasnost a dbejte na to, že vývar se opravdu jen táhne, nikoliv vaří a jednou za čas hrnec zkontrolujte a sbírejte všechnu pěnu a nečistoty.

Pro aroma polévky překrojte oloupanou cibuli napůl, zázvor nakrájejte na plátky, rozpalte si pánev a nasucho opečte dvě předešlé suroviny česnek, kokos, badyán, skořici, kardamom, hřebíček a koriandr lehce do spálena. Z cibule lehce oškrabejte spálenou část a všechny ingredience vložte do hrnce k vývaru ihned, pokud polévku vaříte cca 3 hodiny. Pokud hodláte polévku vařit déle (Vietnamci doporučují polévku vařit přes noc,v tomto případě se nebojte vývar dolévat vodou, pokud ho hodně ztratíte, ale s mírou, ať nepřijdete o sílu polévky), vložte koření do polévky cca 3 hodiny před koncem vaření, udrží se tak v polévce čerstvé vůně zázvoru a dalšího koření. Cibuli doporučuji vyndat dříve před dokončením polévky, může způsobit zakalení vývaru. Při dokončování polévky už jen ochutnávejte a solte, slaďte, kořeňte dle potřeby.

Rýžové nudle uvařte dle návodu na obalu, vždy ale před vařením nechte namočené ve vodě po dobu 20-30 minut a nevařte do měkka, spíš “al dente”, nudle v polévce ještě změknou.

Na servírování použijte velké misky a každou misku vyplňte cca 1/3 rýžových nudlí, cibuli, jarní cibulku, mungo výhonky (dopuručuji předtím zblanšírovat, tj. povařit 30 sekund ve vodě), červenou cibuli (předtím namočenou ve studené vodě), koriandr a asijsou bazalku a poté přes všechny suroviny přelejte vývar.

Podávejte s chilli omáčkou Sriracha, čerstvým chilli, nakrájeným citronem a rybí omáčkou a v neposlední řadě vietnamskou specialitou a to nakládaným česnekem s chilli

1797629_783082515050221_2532427659950284185_n

, , , ,


2 Responses

  1. Theodore says:

    Usually I don’t read post on blogs, however I would
    like to say that this write-up very compelled me to
    check out and do so! Your writing style has been amazed me.
    Thank you, quite great article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *