1900716_788994874458985_4977353752367754612_o

Asijské,Bezlepkové,Ryby, mořské plody,Zdravé

Cá Kho Tộ

16 Nov , 2014  

Jedno z mých nejoblíbenějších vietnamských jídel, naprosto delikátní karamelizovaná ryba připravovaná tradičně v hliněné nádobě na zázvoru, šalotce, česneku a rybí omáčce vážně nemá chybu. Její silnější, avšak naprosto jedinečná chuť, vyžaduje přílohu v podobě rýže a chladnějšího salátu nebo třeba nakrájené okurky.

Pokud by jste chtěli pokrm nejdříve ochutnat, než se do něj pustíte doma ve vaší kuchyni, doporučuji zajít do mnou vychvalovaného vietnamského Classic Restaurant naproti metru Hradčanská, kde za pouhých 108Kč dostanete kotlík s dokonale připravenou rybou, karamelovou pikantní omáčkou, bambusovou polévkou a rýží. Zní to jako nemožné, ale je tomu tak, navíc v tak chutné verzi, že jsem snad nejedla lepší. https://www.facebook.com/classic.restaurant.vn

Pro odvážnější kulináře tu mám opravdu skvělý a autentický recept, který stojí za to zkusit:

500g masa ze sumce nebo kapra (očištěné a nakrájené na zhruba 2cm tlusté plátky)
4 lžíce cukru
3 lžíce oleje
3 stroužky česneku (nasekané na jemno)
3 lžíce zázvoru nakrájeného na tenké nudličky
2 malé šalotky
4 lžíce rybí omáčky
1 chilli paprička
1 lžička mletého pepře
1 lžička soli

Příprava je velmi jednoduchá. Rozpalte si pánev s olejem a jakmile je rozpálená, vysypte na ní cukr. Jakmile cukr začne karamelizovat, ztlumte oheň a přidejte česnek, zázvor a šalotku. Míchejte zrhuba 30 sekund a poté přidejte 1 polovinu dávky rybí omáčky. Zamíchejte a do pánve vyskládejte připravené kousky ryby.

Po zhruba minutě opékaní přidejte sůl, pepř a celou podélně rozpůlenou papričku a ryby opatrně obraťte. Zakryjte pokličkou a nechte dusit 20-25 minut, záleží na velikosti rybích kousků. Pokud nemáte chilli úplně v lásce, papričku z hrnce vyndejte předtím, než rybu začnete dusit a v průběhu vaření jednou za cca 4 minuty odklopte pokličku a snažte se pokrývat karamelovou omáčkou rybu tak, aby jí byla stále obalená.

Po uvaření můžete servírovat na talíře, ale ještě lépe v typických hliněných nádobách, pod kterými je zapálená svíčka, která udržuje karamel v teplém a tekutém stavu. Opravdová mňamka na které je snadné si udělat závislost!

1900716_788994874458985_4977353752367754612_o

, , ,


2 Responses

  1. Marketa says:

    Dobry vecer Kamurko/Kamuro :-),

    diky moc za recept, prave jsem dovarila a je to vyborny. Jen mam 2 dotazy, ta drha cast ty rybi omacky se tam vrhne kdy? Ja jsem ji v receptu nenasla, ale dala jsem ji tam nez jsem zacla dusit, diky. Druhej dotaz je k ty omacce, mam ji malo :-(, dalo by se nejak docilit vice toho skvostu? :-)

    Diky moc,
    Marketa

    • Kamu Ra says:

      Ahoj Market,
      druhou částí omáčky dochucuji až ke konci. A co se omáčky týče, ono jí nemá být moc, jak je silná, spíš je to jen takový šlém na té rybě. Ale pokud jí chceš víc, zkrátka jen ztrojnásob ingredience a použij stejné množství ryby:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *