10662094_849810478377424_5353804623689670594_o

Bezlepkové,Kalorické,Party food,Přílohy,Raw,Rychlé,Vegetariánské

Trio domácí majonézy

23 Nov , 2014  

TRIO of homemade MAYO
(česká verze níže)

-Beetroot mayonnaise
-Turmeric&dill mayonnaise
-Truffle aioli

I made these for my mini burgers and it was just delicious! Nothing is easier than making mayonnaise at home and it’s very impressive too. Just make one bigger lot and then split it in few bowls. You can add any colorful and tasty stuff (herbs, cooked or raw vegetable, spices…)
and make your food more amusing and delicious!

Recipe for perfect mayonnaise:
1 large egg yolk
1 1/2 teaspoons fresh lemon juice
1 teaspoon white wine vinegar
1/4 teaspoon Dijon mustard
1/2 teaspoon salt plus more to taste
3/4 cup canola oil, divided
pinch of salt

Combine egg yolk, lemon juice, vinegar, mustard, and 1/2 teaspoon salt in medium bowl. Whisk until blended and bright yellow, about 30 seconds.

Whisking constantly, add half of the oil slowly dropping into the mixture and blend for about 4 minutes. Gradually add remaining oil in very slow thin stream, whisking constantly, until mayonnaise is thick, about 8 minutes (mayonnaise will be lighter in color). Cover and chill. Can be made up to 2 days ahead. Keep chilled.

Beetroot mayonnaise:
If you make your mayo from three yolks, cook one whole medium size beetroot with skin on until soft. Then peel it, cut it in smaller pieces and blend it together with mayonnaise. Always make it day before, it will have brighter color the next day.

Dill&Turmeric mayonnaise:
It’s perfect for fish and seafood. Just blend your mayo with adding turmeric and chopped dill.

Truffle aioli:
Blend your mayo with roasted garlic and truffle oil or paste. It really works with beef.

TIP: You can use olive oil instead canola oil. Or just mix it half/half.

***************************************************

TRIO domácí majonézy

– majonéza z červenou řepou
– majonéza s kurkumou a koprem
– lanýžové aioli

Včera jsem připravila tyto báječné omáčky do mini burgerů a společně s masem chutnaly naprosto báječně! Přidáním pár barevných a chutných surovin vykouzlíte neuvěřitelně efektní záležitost, kterou odzbrojíte veškerou návštěvu. Není nic jednoduššího, než příprava domácí majonézy, opravdu to stojí za to!
Připravte jedno větší množství, rozdělte do mističek, přidejte suroviny a tyčovým mixérem ještě pomixujte. Můžete použít nepřeberné množství zeleniny, koření a bylinek. Fantazii se meze nekladou!

Recept na perfektní majonézu:
1 větší žloutek
1 1/2 lžičky šťávy z citrónu
1 lžička vinného octa
1/4 lžička dijonské hořčice
1/2 lžičky soli (podle chuti)
150ml oleje

Smíchejte žloutek, citrónovou šťávu, vinný ocet, hořčici a mixujte zhruba 30 sekund, dokud směs nezačne pěnit. Použijte tyčový mixér nebo robota.

Poté pomalu přidávejte první půlku oleje, velmi pomalu po kapkách a mixujte zhruba 4 minuty. Poté přidávejte pomalu zbylý olej a mixujte dokud majonéza není opravdu hutná a hustá. Přikryjte a dejte do lednice. Pokud je majonéza moc hustá, můžete přidat trochu vody.

Majonéza z červené řepy:
Na majonézu ze tří žloutků uvařte jednu středně velkou řepu, když je vychladlá, oloupejte ji, nakrájejte na kostky a vyšlehejte s majonézou. Opepřete a dochuťte podle potřeby. Nejlepšího výsledku dosáhnete, když majonézu necháte přes noc v lednici. Chutě se prolinou a hlavně majonéza se krásně vybarví.

Majonéza s koprem a kurkumou:
Majonézu vyšlehejte s kurkumou a nasekaným koprem, ochuťte solí, pepřem. Výborně chutná s rybou a mořskými plody.

Lanýžové aioli:
Majonézu vyšlehejte se syrovým česnekem. Pokud ho nesnesete tolik, nejdřív stroužky opečte(osmažte) na nízkou teplotu v oleji nebo ho zlehka upečte. Rozmixujte s majonézou a nakonec přidejte lanýžovou pastu či olej. Skvěle chutná s hovězím masem!

TIP: Řepkový či slunečnicový olej je fajn, ale co ho takhle zaměnit za olivový? Nebo namixovat půl na půl? Funguje to skvěle.

10662094_849810478377424_5353804623689670594_o

, , ,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *