10259931_780457291979410_2599670814507492108_n

Kalorické,Pečení,Sladké

Pavlova dezert

2 Dec , 2014  

Tento dezert jsem připravovala naposledy před zhruba půl rokem na Novém Zélandu, kde je tato sladkost národní záležitostí, stejně tak jako v Austrálii. Tyto dvě země se velice okatě bojují o jeho prvenství a původ. Je jasné, že název vznikl, když byl dezert připraven pro ruskou primabalerinu Annu Pavlovu, když byla na svém turné v roce 1926. Australané tvrdí, že byl poprvé připraven v roce 1935 kuchařem v Perthu. Ať je to jak chce, tenhle dezert by jste měli zkusit, je nadýchaný a lehký, navíc bezlepkový a velice chutný. V obou zemích je v kavárnách a restauracích k vidění stejně často a stejně hojně jako u nás například jablkový štrůdl. V tomto receptu nehledejte vysokou gastronomii, ale jednoduchou přípravu, uznání vašich blízkých a pokud
máte rádi sladké, tak především vaše potěšení.

Na přípravu tohoto dezertu budete potřebovat:
6 velkých vajec
2 lžíce bílého octa
250g cukru
1 vanilkový lusk
2 lžíce kukuřičného škrobu
250g řeckého jogurtu
250g mascarpone
lístky máty
čerstvé maliny

Na omáčku:
450g mražených malin (nebo jahod)
80g cukru
1 lžíce citronové šťávy

Příprava:

Nejprve si předehřejte troubu na 160°C.

Oddělte bílky od žloutků a vložte je čisté mísy a šlehejte elektrickým šlehačem. Pomalu přidávejte cukr (opravdu po malých dávkách) dokud vaše směs není hustá a lesklá. Poté přidejte postupně vanilku, kukuřičný škrob, ocet a šlehejte dokud vám nevznikne jednotná tužší směs.

Použijte placatý plech (nejméně 32x24cm velký), vyložte ho pečícím papírem a na něj pomalu naneste vyšlehanou směs a za použití stěrky uhlaďte. Poté pečte 15-20 minut, vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Na čistý hladký povrch si položte čistou utěrku, kterou posypte moučkovým cukrem. Otočte vaší upečenou pavlova placku na utěrku, pomalu sundejte pečící papír a nechte odpočívat dalších 10 minut.

Mezitím si v malém hrnci nechte vařit mražené maliny (jahody), limetkovou šťávu, vodu a cukr na malém plameni a vařte dokud ovoce nezměkne a cukr se nerozpustí. Nechte mírně vychladit při pokojové teplotě.

Nakonec v jiné míse smíchejte jogurt a mascarpone za použití metly. Směs opatrně rozetřete na upečený pavlova korpus a posypte trochou nasekaných mátových lístků a malin. Poté pomocí utěrky srolujte v roládu. Můžete okamžitě krájet a podávat s malinovou omáčkou nebo vychladit v lednici a sníst později. Ozdobte mátou a čerstvými malinami a vychutnejte si to! Skvělý dezert do letních dní.

10259931_780457291979410_2599670814507492108_n

,


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *